Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΣΤΟΝ Φ.Ο.Υ.


Ο Φ.Ο.Υ. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ 
ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ

Ιδρυτική Διακήρυξη Κοινωνικού Ωδείου

Το Κοινωνικό Ωδείο είναι οι άνθρωποι.
Είμαστε εθελοντές, καθηγητές μουσικής και όχι μόνο. Μια ομάδα πολιτών που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο. Να μεταδώσουμε αφιλοκερδώς την τέχνη μας σε όσους δεν έχουν τα χρήματα να την σπουδάσουν. Να αποδείξουμε ότι δε μας λυγίζει η κρίση, ότι η ανθρώπινη αξία δεν μετριέται σε κανένα νόμισμα. Να επαναφέρουμε στο επίκεντρο την επιθυμία για μάθηση και την προσφορά. Το Κοινωνικό Ωδείο, λοιπόν, είναι οι άνθρωποι του και θα λειτουργήσει με άξονα την συνεργασία και την συλλογική ευθύνη. Οι αποφάσεις μας είναι το αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές ή οι γονείς τους ως ισάξιοι φορείς του μηνύματος του Κοινωνικού Ωδείου, αρωγοί στην προσπάθεια του.Το Κοινωνικό Ωδείο είναι η μουσική.

Στην Ελλάδα η μουσική παιδεία ήταν ανέκαθεν προνόμιο όσων μπορούσαν να υποστηρίξουν πολυδάπανες ωδειακές σπουδές. Η κρατική μέριμνα για την διδασκαλία της μουσικής είναι μηδαμινή και υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται αμφίβολο, εάν δεν τις υπερασπιστούμε, ότι θα διατηρηθούν έστω οι ελάχιστες δομές που υπάρχουν. Μέσω του Κοινωνικού Ωδείου θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μουσική παιδεία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι υπαναχωρούμε από το πάγιο και διακαές αίτημα μας για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους. Με ίσες ευκαιρίες για κάθε μαθητή, με ερεθίσματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής. Είναι η άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες που μας σπρώχνει στην ανάγκη της ίδρυσης του Κοινωνικού Ωδείου.

Ωστόσο, δεν ανταγωνιζόμαστε τα Ωδεία. Υπήρξαμε μαθητές τους, είμαστε κατά πλειοψηφία καθηγητές, σεβόμαστε το έργο τους. Το Κοινωνικό Ωδείο επιδιώκει να παράσχει την ευκαιρία σε όσους έχουν τα λιγότερα μέσα και την μεγαλύτερη ανάγκη, να δημιουργήσει μια διέξοδο μέσα από τη μουσική.
Η αποτελεσματικότερη αντίσταση στην θλιβερή καθημερινότητα είναι η ανύψωση του πνεύματος, η καλλιέργεια και η γνώση. Μπορούμε και οφείλουμε σε αυτή τη σκοτεινή συγκυρία να γίνουμε η νότα που θα μας ταξιδέψει στα όνειρα μας.
Μέχρι στιγμής έχουμε τα εξής τμήματα συμπληρωμένα (δηλαδή δεν μπορούμε προς το παρόν να δεχτούμε άλλους μαθητές για αυτά): κλασσική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, πιάνο, τσέλο, κλασσικό φλάουτο.Ανοιχτά παραμένουν τα εξής τμήματα:
τρομπέτα, βιολί, κλαρινέτο, τζαζ πιάνο ,όμποε, φωνητική, τύμπανα (μοντέρνα drums), λαούτο, μπουζούκι, ηλεκτρικό μπάσο, μουσική τεχνολογία, μουσική προπαιδεία, παραδοσιακό τραγούδι, ακορντεόν.Τα θεωρητικά υποχρεωτικά μαθήματα (θεωρία, σολφέζ, αρμονία, μορφολογία μουσικής, ιστορία μουσικής, μουσική δωματίου, χορωδία, πρίμα βίστα) καθώς και το τμήμα της μουσικής τεχνολογίας θα αρχίσουν να παραδίδονται λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και την κατάταξη των μαθητών σε τάξεις. Ο κανονισμός σπουδών είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Κοινωνικό Ωδείο για να λειτουργήσει ομαλά εκτός από τους χώρους έχει κάποιες ανάγκες σε διδακτικό υλικό και όργανα για την ικανοποίηση των οποίων η συνέλευσή του αποφάσισε να απευθυνθεί ανοιχτά σε κόσμο που μπορεί να δείξει αλληλεγγύη.Σύντομα  ο Φ.Ο.Υ. θα ανακοινώσει τον τρόπο και  τις ημερομηνίες που μπορούν να εγγραφούν οι Υμηττιώτες  μαθητές  στο Κοινωνικό Ωδείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου