Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Αθανάσιος Χριστόπουλος - Ένας Λησμονημένος Ποιητής» Συνεχίζεται στο ΦΟΥ το αφιέρωμα στο Στ. Τσαρουχά

Συνεχίζεται στις 22 Μαρτίου (7.15 μμ) με την προβολή της δραματοποιημένης ιστορικής ταινίας τεκμηρίωσης «Αθανάσιος Χριστόπουλος - Ένας Λησμονημένος Ποιητής»(2001) το αφιέρωμα στον Υμηττιώτη σκηνοθέτη Στ. Τσαρουχά.
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ομιλία του Γιώργου Ανδρειωμένου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Για την ταινία:

Αφορά στη ζωή και το έργο του καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου, μιας άγνωστης αλλά σπουδαίας μορφής του νεώτερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18ο αιώνα στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Καταγόταν από φτωχή οικογένεια, αλλά κατόρθωσε να πλουτίσει το νου του με μάθηση πρωτόγνωρη για την εποχή και να ανέλθει σε ανώτατα αξιώματα. Πολιτικός, συγγραφέας, φιλόσοφος, γιατρός, νομοθέτης, ανώτατος δικαστής, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, φιλόλογος και θεατρικός συγγραφέας, έμεινε κυρίως στην πνευματική ιστορία της Ελλάδας ως δεξιοτέχνης στιχοπλόκος και λυρικός ποιητής.
Ο φακός, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή στους τόπους που έζησε και εργάστηκε, προσπαθεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως, την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, το Ιάσιο, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πάντοβα, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Κέρκυρα, τα Γιάννενα, καθώς και στη γενέτειρά του, Καστοριά.

Σκηνοθέτης: Σταμάτης Τσαρουχάς
Σενάριο: Σταμάτης Τσαρουχάς
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΝΕΤ, Δήμος Καστοριάς, Στ.Τσαρουχάς
Μουσική: Χρήστος Τσιαμούλης
Στο ρόλο του ερευνητή ο ηθοποιός Νίκος Παντελίδης
Αφήγηση: Θεόδωρος Δημήτριεφ, Νίκος Παντελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου