Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αφιερώματος στον Κορνήλιο Καστοριάδη

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αφιερώματος στον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον οποίο διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από τη γαλλική έκδοση του βιβλίου του Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας.
Στην τρίτη και τελευταία αυτή εκδήλωση ο Αλέξανδρος Σχισμένος, συγγραφέας και υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματεύτηκε στην εισήγησή του μια γενική θεώρηση στο έργο του Έλληνα φιλοσόφου, αλλά και πιο εξειδικευμένα παρουσίασε την έννοια της αυτονομίας μέσα στο έργο του, μιας και ο Κ. Καστοριάδης θεωρείται από πολλούς ως ο "θεωρητικός της αυτονομίας".


 Η εισήγηση του συγγραφέα, εύληπτη, απλή αλλά κυρίως ουσιώδης,
αποτέλεσε έναυσμα για μία σειρά ερωτημάτων, παρατηρήσεων αλλά και τοποθετήσεων από τη μεριά του κοινού, που παρακολούθησε την εκδήλωση. Για μία ακόμη φορά τα μέλη και οι φίλοι του ομίλου έφυγαν πλουσιότεροι και με υλικό προβληματισμού στις πνευματικές αποσκευές τους.

 Στα επιπλέον αυτής της εκδήλωσης η έκθεση βιβλίων τόσο του Κορνήλιου Καστοριάδη όσο και βιβλίων που έχουν γραφτεί για αυτόν. Ακόμη περισσότερο η παρουσίαση της βιογραφίας του, «ΚαστοριάδηςΜια ζωή», που κυκλοφόρησε μόλις χθες από τον εκδοτικό οίκο Πόλις.

Η επιτυχία του αφιερώματος αποτέλεσε ευχαρίστηση και καθήκον. Ευχαρίστηση για τα μέλη της ομάδας που έτρεξαν όλο αυτό τον καιρό με σκοπό την επιτυχή διοργάνωση, αλλά και καθήκον για τον επόμενο κύκλο που ήδη συζητά η ομάδα να διοργανώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου