Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

"Παγωμένος Χρόνος" στον Φ.Ο.Υ. (11/9/17 & ώρα 20:30)



Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
στην ταράτσα του Ομίλου

"Ημέρες Μνήμης"

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 20:3

Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ταράτσα του Ομίλου με θέμα "Ημέρες Μνήμης". Τη Δευτέρα αυτή, στην πρώτη προβολή του αφιερώματος, θα προβάλει την ταινία "Παγωμένος Χρόνος" (2011) σε σκηνοθεσία και σενάριο Ηλία Ιωσηφίδη. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Λίγα λόγια για την ταινία:


Εξαιρετικό φιλμ μακριά από τις αποστειρωμένες περιλήψεις των ιστορικών βιβλίων σχετικά με ένα μεγάλο μέρος του Κυπριακού και των αδικοχαμένων Ελλήνων στρατιωτών που εγκαταλείφθηκαν στα πεδία μάχης και τα στρατόπεδα, χωρίς ελπίδα διάσωσης ή φυγής. 

Βιώνουμε την φρικαλεότητα του πολέμου και τον πόνο κάθε ανθρώπινης απώλειας ξεχωριστά μέσα από επιζήσαντες στρατιώτες και διοικητές λόχων. Βιώνουμε την αδικία και την αχαριστία, την αλαζονεία και τον υπέρτατο ορισμό του εξευτελισμού μέσα από τις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες μέχρι και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν την συνεισφορά αυτών των φαντάρων που στάλθηκαν να πολεμήσουν. Αρνούνται να τους αποδώσουν τις αρμόζουσες τιμές και μέχρι και το 2006 δεν δεχόντουσαν να νοσηλευτούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία για τραύματα που είχαν υποστεί εξαιτίας του πολέμου, κάτι που σήμαινε πως οι στρατιώτες έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι τα νοσήλια των επαναλαμβανόμενων επί χρόνια εγχειρήσεων τους. 

Βιώνουμε την επί μακράν άρνηση της Τουρκίας, μέχρι και σήμερα να αναφέρει πληροφορίες για 401 "αγνοούμενους" αιχμαλώτους, τους οποίους αναγνώρισε ο Ερυθρός Σταυρός Ελλάδος και ο αντίστοιχος τουρκικός, με την παράλληλη αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων να ασκήσουν πίεση.Σε όσους συγγενείς τολμούν να τους αναζητήσουν το κράτος απαντά "Εάν νομίζεις ότι δεν είναι νεκρός, τότε να σου κόψουμε τη σύνταξή του που παίρνεις"
Μία βαθιά, επώδυνη αλλά ειλικρινής ματιά μέσα στην πραγματικότητα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μακριά από την προκατειλημμένη παρουσίαση της συντριπτικής πλειονότητας των εγχώριων βιβλίων.

 Παγωμένος Χρόνος

Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης. Σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.
Φωτογραφία: Ανδρέας Ζαχαράτος
Μουσική: Στρατής Σοφιανός     
Μοντάζ: Χάρης  Μαυροφοράκης
Παραγωγή: Ζώπυρος, 2011,
  Διάρκεια: 97΄ 

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και είναι βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη Αγνοούμενοι - Άκρως Απόρρητο, από τις εκδόσεις Λιβάνη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου