Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

«Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» στον Φ.Ο.Υ. (28/1/19 & ώρα 20:15)



Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
 2018 - 2019
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Δήμο Αβδελιώδη

"Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων"
Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 20:15

Είσοδος ελεύθερη


Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  διοργανώνει αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα αυτή θα προβάλει την ταινία "Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" (1999). Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον  υπεύθυνο της κινηματογραφικής Λέσχης Κώστα Σαμάντη.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του, και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπηρετεί στο χωριό, καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας). Με αφορμή τον συνδυασμό των τεσσάρων αγροφυλάκων με τις τέσσερις εποχές του χρόνου η ταινία πλαισιώνεται με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. Ακούγονται επίσης κομμάτια από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Στέλιου Καζαντζίδη
Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ. 

Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων


Σινεφίλ 1999 | Έγχρ. | Διάρκεια: 180'
Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης με τους: Αγγελική Μαλάντη, Τάκη Αγορή, Γιάννη Τσουμπαριώτη, Στέλιο Μακριά
--




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου