Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

"Τα Πάθη του Χριστού" στον Φ.Ο.Υ (22/4/2019 20:30)

Κινηματογραφική Λέσχη Φ.Ο.Υ
 2018 - 2019 
"Τα Πάθη του Χριστού"
Σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον
Δευτέρα 22 Απριλίου  20:30
Είσοδος ελεύθερη




Τα Πάθη του Χριστού (The Passion of the Christ) είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 2004 σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον. Είναι επική δραματική ταινία με θέμα τα Πάθη του Ιησού Χριστού, με τον Τζιμ Καβίζελ στον ομώνυμο ρόλο. Βασίζεται κυρίως στα 4 Ευαγγέλια και επιπροσθέτως σε άλλα θρησκευτικά κείμενα.
Η ταινία καλύπτει βασικά τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού, αρχίζοντας με την προσευχή στον κήπο στη Γεθσημανή, την αγρυπνία και τη θλίψη της Παναγίας, και τελειώνοντας με μία σύντομη περιγραφή της Αναστάσεως. Αξιοσημείωτες εικόνες της ταινίας ωστόσο αποτελούν και κάποιες αναδρομές στη ζωή του Χριστού ως παιδιού και ως νέου με τη Μητέρα του, της επί του Όρους ομιλίας, του Χριστού να διδάσκει τους Δώδεκα Αποστόλους και του Μυστικού Δείπνου. Η ταινία γυρίστηκε στην Ιταλία και οι διάλογοί της είναι αποκλειστικά στην ανακατασκευασμένη αραμαϊκή γλώσσα, στη δημώδη εβραϊκή και στη λατινική, οπότε σε όλες τις χώρες προβάλλεται με υπότιτλους ή μεταγλωττισμένη.
Η ταινία υπήρξε αμφιλεγόμενη και δέχθηκε ανάμικτες κριτικές, με ορισμένες να βρίσκουν την ακραία βία της υπερβολική και αποπροσανατολιστική, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι έμμεσα προάγει τον αντισημιτισμό. Πάντως η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, με έσοδα 612 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την προβολή της σε κινηματογραφικές αίθουσες. Τα Πάθη του Χριστού υπήρξαν η ταινία με χαρακτηρισμό R (Restricted - ακατάλληλη για ανήλικους) με τα μεγαλύτερα έσοδα στις ΗΠΑ στην ιστορία. Το 2005 ήταν υποψήφια για τρία Βραβεία «Όσκαρ» (φωτογραφίας, καλύτερης πρωτότυπης μουσικής και μακιγιάζ)


Σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον
Παραγωγή Μελ Γκίμπσον, Bruce Davey και Stephen McEveety
Σενάριο Μπένεντικτ Φίτστζεραλντ, Ουίλιαμ Φούλκο και Μελ Γκίμπσον
Βασισμένο σε Άγια Πάθη
Πρωταγωνιστές Τζιμ Καβίζελ, Μάγια Μόργκενστερν, Μόνικα Μπελούτσι, Χρίστο Σόποβ, Ροζαλίντα Τσελεντάνο, Σέρτζιο Ρουμπίνι, Φραντσέσκο Ντε Βίτο, Ματία Σμπράτζια, Τόνι Μπερτορέλι, Άντζελο Ντι Λορέτα, Λούκα Λιονέλο, Κλαούντια Τζερίνι, Πιέτρο Σαρούμπι, Τζιατσίντο Φέρρο, Sabrina Impacciatore, Λούτσιο Αλόκα, Τζουζέπε ΛοκονσόλεΝτάβιντε Μαρότα, Φάμπιο Σάρτορ, Κρίστο Ζίφκοφ, Λούκα ντε Ντομινίκις, Φραντσέσκο Κάμπρας, Τεντ Ρουσοφ, Ιβάνο Μαρεσκότι, Jarreth Merz, Abel Jafri, Emilio De Marchi και Giovanni Vettorazzo
Μουσική Τζον Ντέμπνει
Φωτογραφία Κέιλεμπ Ντεσανέλ
Μοντάζ Τζον Ράιτ
Εταιρεία παραγωγής Icon Productions
Πρώτη προβολή 25  Φεβρουαρίου 2004, 2  Απριλίου 2004 και 18  Μαρτίου 2004
Διάρκεια 127 λεπτά
Προέλευση Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσα Αραμαϊκή γλώσσα, λατινική γλώσσα και Εβραϊκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου