Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ ΣΤΟΝ Φ.Ο.Υ (3/6/2019 21:00)

Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ

Πάει Ταράτσα 2018-2019

 

"Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ


σε σκηνοθεσία 

ΧΑΡΟΛΝΤ ΡΑΜΙΣ


Δευτέρα 3 Ιουνίου  21:00

 

Είσοδος ελεύθερη




 
Η Μέρα της Μαρμότας (αγγλικά: Groundhog Day) είναι αμερικανική κωμωδία φαντασίας, παραγωγής 1993. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Χάρολντ Ράμις και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Ντάνι Ρούμπιν. Η ιστορία ακολουθεί τον Φιλ Κόνορς, έναν αλαζονικό μετεωρολόγο της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Αφού υποκύπτει στον ηδονισμό και σε αμέτρητες απόπειρες αυτοκτονίας, αρχίζει σιγά σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του. Πρωταγωνιστούν ο Μπιλ Μάρεϊ, η Άντι ΜακΝτάουελ και ο Κρις Έλιοτ.
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 12 Φεβρουαρίου 1993. Απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους κριτικούς και απέφερε 70,9 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.Βραβεύτηκε με το BAFTA Πρωτότυπου Σεναρίου και το 2006 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.
 

Πλοκή

Την 1η Φεβρουαρίου, ο μισάνθρωπος μετεωρολόγος της τηλεόρασης Φιλ Κόνορς, η παραγωγός ειδήσεων Ρίτα Χάνσον και ο κάμεραμαν Λάρι του τηλεοπτικού σταθμού του Πίτσμπεργκ, ταξιδεύουν στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια για να καλύψουν την ετήσια Μέρα της Μαρμότας. Την επόμενη μέρα, ο Φιλ, απρόθυμα κάνει το ρεπορτάζ για τον εορτασμό της μέρας. Αργότερα μαζί με την ομάδα παίρνουν το δρόμο του γυρισμού αλλά μια χιονοθύελλα δεν τους επιτρέπει να ταξιδέψουν. Η ομάδα επιστρέφει αναγκαστικά στο Πανξατόνι και μένουν εκεί για μία ακόμη νύχτα.
Ο Φιλ ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ξαναζεί τη 2η Φεβρουαρίου. Η μέρα εξελίσσεται όπως ακριβώς η προηγούμενη, μόνο με τον Φιλ να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Στην αρχή είναι μπερδεμένος αλλά όταν το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση: μαθαίνει μυστικά από τους κατοίκους της πόλης, αποπλανεί γυναίκες, κλέβει λεφτά, μεθάει, οδηγεί απρόσεκτα και πηγαίνει φυλακή. Ωστόσο, οι προσπάθειές του να έρθει πιο κοντά στη Ρίτα, η οποία αρχίζει να του αρέσει, αποτυγχάνουν. Ο Φιλ τελικά παθαίνει κατάθλιψη και προσπαθεί όλο και πιο δραστικά να βάλει τέλος στο πάγωμα του χρόνου. Κάνει γελοία και προσβλητικά ρεπορτάζ για το φεστιβάλ και τελικά απαγάγει τη μαρμότα, τον Πανξατόνι Φιλ και μετά από ένα κυνηγητό με την αστυνομία, οδηγεί το αυτοκίνητό του στο γκρεμό και σκοτώνεται τόσο αυτός όσο και η μαρμότα. Ωστόσο, ο Φιλ ξυπνάει και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Επιπλέον απόπειρες αυτοκτονίας αποτυγχάνουν επίσης.
Όταν ο Φιλ εξηγεί την κατάσταση στη Ρίτα, αυτή περνάει όλη τη μέρα μαζί του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά τους παίρνει ο ύπνος μαζί και ο Φιλ ξυπνάει πάλι μόνος, ζώντας ξανά την ίδια μέρα. Τελικά, ο Φιλ αποφασίζει να βελτιώσει τον εαυτό του. Αρχίζει να χρησιμοποιεί τη μέχρι τώρα τεράστια γνώση του για τα γεγονότα της μέρας για να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί και χρησιμοποιεί το χρόνο για να μάθει πράγματα, όπως να παίζει πιάνο, να φτιάχνει γλυπτά από πάγο και να μιλάει γαλλικά.
Τελικά ο Φιλ καταφέρνει να γίνει φίλος με όλους όσους γνωρίζει την ημέρα αυτή, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες του για να σώσει ζωές, να βοηθήσει τους κατοίκους της πόλης και τελικά να εντυπωσιάσει τη Ρίτα, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε πονηρούς χειρισμούς όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες. Κάνει ένα ρεπορτάζ για τη Μέρα της Μαρμότας τόσο εντυπωσιακό που και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί γυρίζουν τα μικρόφωνα σε αυτόν. Μετά το χορό, η Ρίτα "αγοράζει" τον Φιλ σε μια δημοπρασία εργένηδων που οργανώθηκε στην πόλη. Ο Φιλ φτιάχνει ένα γλυπτό από πάγο με το πρόσωπο της Ρίτα και μετά φιλιούνται. Καταλήγουν στο δωμάτιό του. Ξυπνάει το επόμενο πρωί και ανακαλύπτει ότι ο χρόνος έχει προχωρήσει και τώρα η μέρα είναι η 3η Φεβρουαρίου, με τη Ρίτα να είναι ακόμα μαζί του. Περπατούν έξω και ο Φιλ της προτείνει να μετακομίσουν στο Πανξατόνι μαζί.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου