Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

"Δε βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα" στον Φ.Ο.Υ (1/7/2019 21:15)

Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ Πάει Ταράτσα 2018-2019

 

"Δε βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα "

Σε Σκηνοθεσία του Άρθουρ Χίλερ


Δευτέρα 1 Ιουλίου  21:15

 

Είσοδος ελεύθερη


Ένας τυφλός που ονομάζεται Wallace "Wally" Karew ( Richard Pryor ) και ένας κωφός που ονομάζεται David "Dave" Lyons ( Gene Wilder ) συναντιούνται όταν ο Wally υποβάλλει αίτηση για δουλειά στο κατάστημα παραχώρησης του Dave στη Νέα Υόρκη .
Μετά από μια σύντομη περίοδο σύγχυσης και ανταγωνισμού, ο Wally και ο Dave γίνονται στενοί φίλοι. Ο Dave διαβάζει τα χείλη και τους οδηγούς Wally όταν ταξιδεύουν και ο Wally λέει στον Dave για αόρατους ήχους και τι λένε πίσω από την πλάτη του. Σε ένα τοπικό μπαρ, ο Wally νικήσει έναν επιθετικό φοβερίζει σε ένα fistfight με τη βοήθεια του Dave, ο οποίος χρησιμοποιεί τις οδηγίες του ρολογιού για να πει στον Wally πού είναι ο αντίπαλός του. Ο Ντέιβ μισθώνει τον Γουάλι.
Ένα πρωί, όπως ο Wally περιμένει έξω για τις εφημερίδες της ημέρας, ένας άνθρωπος μπαίνει στο κατάστημα του Dave. Όταν ο άνδρας προσεγγίζεται από μια όμορφη γυναίκα που ονομάζεται Εύα ( Joan Severance ), αφαιρεί γρήγορα ένα χρυσό νόμισμα από μια βαλίτσα και το τοποθετεί σε ένα κιβώτιο νομισμάτων που κάθεται στο πάγκο. Η γυναίκα παίρνει τη βαλίτσα και πυροβολεί τον άνδρα στο στομάχι, καθώς ο Dave - του οποίου η πλάτη γυρίζει - διαβάζει τις πληροφορίες σε ένα κουτί με αντιόξινα χάπια. Ο Ντέιβ δεν βλέπει ούτε ακούει τα γυρίσματα, αλλά παρατηρεί τα πόδια της Εύας καθώς βγαίνει από το κατάστημα. Ο Γουάλι, που άκουσε το πυροβολισμό, μπαίνει στο κατάστημα και ταξιδεύει πάνω στο νεκρό σώμα του ανθρώπου. Ο Ντέιβ έπειτα έσπευσε να βοηθήσει τον Ουαλί και να πάρει το όπλο, που η Εύα άφησε στη σκηνή. Όταν έρθει η αστυνομία, βρίσκουν τον Dave και τον Wally να στέκονται πάνω από το σώμα με τον Dave να κρατάει το όπλο. Πριν από τη σύλληψή τους, ο Dave λέει στον Wally να συλλέξει τα νομίσματα από το κουτί.
Στο αστυνομικό τμήμα, ο Dave και ο Wally ανακρίνονται από τον καπετάνιο Braddock ( Alan North ), έναν ντετέκτιβ ο οποίος αμέσως τους αρέσει και τους κάνει βασικούς υπόπτους λόγω της σχετικής αναποτελεσματικότητας τους ως μάρτυρες. Όταν η Εύα και ο συνεργάτης της Kirgo ( Kevin Spacey ) - ελπίζοντας να ανακτήσουν το νόμισμα - φτάνουν να τους φυλακίσουν θέτοντας ως δικηγόρους, η Wally αναγνωρίζει το άρωμα της Εύας και ο Dave αναγνωρίζει τα πόδια της, αλλά ο Braddock τους αγνοεί όταν επιμένουν ότι είναι ο δολοφόνος. Επιθυμώντας να αποφύγουν την Εύα και την Κιργκό όταν απελευθερωθούν, ο Ντέιβ και ο Γουάλι διαφεύγουν από το αστυνομικό τμήμα, αλλά οι εγκληματίες τους βρίσκουν σύντομα. Η Εύα παίρνει το νόμισμα από την τσέπη του Wally και τηλεφωνεί στο αφεντικό του, κ. Sutherland ( Anthony Zerbe ) για οδηγίες, επιτρέποντας στον Dave να μάθει τα σχέδια των εγκληματιών διαβάζοντας τα χείλη του. Όταν ο Kirgo προσπαθεί να σκοτώσει τον Dave και τον Wally, χρησιμοποιούν τη μέθοδο των fistfighting που έμαθαν στο μπαρ για να τον χτυπήσουν ασυνείδητο . Στη συνέχεια, κλέβουν ένα ασυνόδευτο αστυνομικό αυτοκίνητο και απομακρύνονται με την Εύα, τον Κιργκό και τον Μπράντοκ να τους κυνηγούν. Δουλεύοντας μαζί για να καθοδηγήσουν το περιπολικό, ο Dave και ο Wally διαφεύγουν τόσο από την αστυνομία όσο και από τους εγκληματίες, αλλά εκτοξεύουν κατά λάθος το αυτοκίνητο σε μια φορτηγίδα σκουπιδιών.
Μετά την απόκρυψη του αστυνομικού αυτοκινήτου, οι δύο άνδρες περπατούν σε ένα μοτέλ και τηλεφωνούν στην αδελφή του Wally Adele ( Kirsten Childs ) για βοήθεια. Η αστυνομία ακολουθεί την Άδελε και ψάχνει την αίθουσα μοτέλ της, αλλά αυτή, ο Wally και ο Dave αποφεύγουν την ανίχνευση και απομακρύνονται μετά την αποχώρηση της αστυνομίας. Έχοντας διαβάσει εσφαλμένα τα χείλη της Eve, ο Dave πιστεύει ότι πρέπει να βρουν μια γυναίκα με το όνομα "Grace George", αλλά η Adele αντιλαμβάνεται ότι η Εύα αναφερόταν σε ένα θέρετρο που ονομάζεται "Μεγάλο φαράγγι". Στο θέρετρο, πριν ο Wally μιμηθεί έναν επισκέπτη καθηγητή, ενώ ο Dave κλέβει το νόμισμα από την Εύα. Εν τω μεταξύ, η Άδελε αποσπά την προσοχή της Kirgo, συντρίβοντας το αυτοκίνητό της στο δικό του. Ωστόσο, η Kirgo και η Εύα απαγάγουν την Adele και την μεταφέρουν στην περιουσία του Sutherland.
Μετά από ένα τραγικό ατύχημα με το αυτοκίνητο, ο Dave και ο Wally έβαλαν το σχέδιο διάσωσής τους σε δράση, με αποτέλεσμα ο Adele να δραπετεύσει, αλλά οι δύο άνδρες θα συλληφθούν. Στη μελέτη του, ο Sutherland - ο οποίος είναι επίσης τυφλός - αποκαλύπτει ότι το νόμισμα είναι υπεραγωγός θερμοκρασίας χώρου , ο οποίος είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Ο Kirgo και ο Sutherland σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ενός επιχειρήματος σχετικά με την κατανομή των κερδών από την κλοπή των κερμάτων, μετά την οποία ο Dave και ο Wally διαφεύγουν από τη μελέτη και έχουν μια βίαιη διαμάχη με την Eve και τον πιλότο του ελικοπτέρου. Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, οι υπόλοιποι εγκληματίες συνελήφθησαν και ο Wally και ο Dave απελευθερώθηκαν έχοντας απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Λίγο αργότερα, οι δύο άνδρες πηγαίνουν σε ένα τοπικό πάρκο και επαναλαμβάνουν μια σκηνή από την αρχή της ταινίας, βγαίνοντας κώνοι παγωτού στο κεφάλι του άλλου, απολαμβάνοντας την εταιρεία του άλλου.



Η TriStar Pictures έψαχνε να δημιουργήσει μια άλλη ταινία με πρωταγωνιστές τους Wilder και Pryor, αλλά ο Wilder θα συμφωνούσε μόνο να κάνει το See No Evil, Hear No Evil εάν του επιτρεπόταν να ξαναγράψει το σενάριο. Το στούντιο συμφώνησε και το See No Evil, Hear No Evil έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 1989 σε αρνητικές κριτικές. Πολλοί επικριτές επαίνεσαν τις παραστάσεις του Wilder, του Pryor και του Kevin Spacey , αλλά συμφώνησαν κυρίως ότι το σενάριο ήταν απολύτως τρομερό. Ο Roger Ebert το χαρακτήρισε «ένα πραγματικό dud »,  το Deseret Morning News περιγράφει την ταινία ως «ηλίθια», με ένα «ηλίθιο σκηνικό» που είχε μια «φημισμένη ιστορία» και πάρα πολλά «νεανικά gags». Από την άλλη μεριά, ο Vincent Canby το χαρακτήρισε "το μακράν το πιο επιτυχημένο όχημα με πρωταγωνίστρια για τον κ. Pryor και τον κ. Wilder", αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι "αυτό δεν είναι κομψό κινηματογράφο και όχι όλοι οι gags είναι εξίσου έξυπνο ".
Η ταινία έχει βαθμολογία 28% για τις Rotten Tomatoes από 29 κριτικούς. Παρά τις αρνητικές αναθεωρήσεις, η ταινία ήταν μια επιτυχημένη κασετίνα για την εποχή της, ικανή να παραμείνει στο νούμερο ένα για δύο εβδομάδες. [

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου