Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο κύκλος του χώματος" (26/4)

Η ομάδα Βιβλίου του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει, την Πέμπτη 26/4/18 στις 20:00, εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηαντωνίου:

 "Ο κύκλος του χώματος"


Θα μιλήσουν οι: Καλημέρης Κώστας, κριτικός λογοτεχνίας, Σαμάντης Κώστας, αντιπρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού και ο συγγραφέας του βιβλίου.




Περίληψη


Ο κύκλος του χώματος είναι ο κύκλος της ζωής – όπως γεννιέται, αναπτύσσεται και τελειώνει στο χώμα. Αυτό είναι το θεμελιακό στοιχείο της φύσης, η γη πάνω στην οποία υψώνεται το οικοδόμημα του πολιτισμού μας. Αυτό είναι και ο τελικός μας προορισμός, στο χώμα λύνονται όλοι οι σωματικοί δεσμοί. Μέσα από αναδρομές σε ιστορικά επεισόδια που σφράγισαν την πορεία μιας οικογένειας, προβάλλει ένας ιδιαίτερος κόσμος που παρακμάζει αλλά αρνείται να συμβιβαστεί με το πνεύμα των νέων καιρών. Με άξονα τον ανθυπολοχαγό Αλέξανδρο Γαβαλά, αγνοούμενο από τις επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974 και σκιά από τότε στη ζωή των οικείων του, ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωής, όπως σημαδεύεται από την κυπριακή τραγωδία και κορυφώνεται μέσα στην καταναλωτική μέθη της μεταπολίτευσης. Ο θάνατος των παλαιότερων Γαβαλάδων και οι αντισυμβατικές επιλογές της νεότερης γενιάς τους κλείνουν έναν ιστορικό και βιολογικό κύκλο. Ο κύκλος του χώματος όμως, πανίσχυρος νόμος της φύσης, αναζητά τον τρόπο για ν’ ανοίξει πάλι με μια νέα ζωή.
Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στη Ρόδο και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση. Ιστορικός, δοκιμιογράφος και πεζογράφος, το έργο του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αφηγήματα, ιστορικές μελέτες για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και της Χειμάρρας, δοκίμια στοχασμού, βιογραφίες (του Ν. Πλαστήρα και του Θ. Πάγκαλου) και δύο μυθιστορήματα. Τελευταία του βιβλία η συλλογή πολιτικών δοκιμίων Το χρέος και ο τόκος (2014), το μελέτημα Η πεζογραφία της Θεσσαλονίκης (2016) και το μυθιστόρημα Ο κύκλος του χώματος (2017).
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Έχει τιμηθεί με το Bραβείο Δοκιμίου του Pen Club για το βιβλίο του Εναντίον του χρόνου, με το Βραβείο Δοκιμίου Π. Φωτέα και με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το μυθιστόρημά του Αγκριτζέντο. Έχει την ευθύνη του λογοτεχνικού περιοδικού Το Κοράλλι.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Φ.Ο.Υ.,                 
Α. Λεντάκη (πρ. Θράκης) & Αμισού (Πλ. Υμηττού) ΕΘΕΛ 856 & 140, 212 από Μετρό Δάφνης.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε  στα γραφεία του Φ.Ο.Υ. καθημερινά 6-10 μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής (τηλ 210 7625856). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου