Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

4η προβολή της κινηματογραφικής λέσχης του ΦΟΥ: «Θηραϊκός Όρθρος»

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου και ώρα 8.30 μμ η κινηματογραφική λέσχη του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού ανανεώνει τη καθιερωμένη συνάντηση προβολών με τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου. Αυτή τη φορά θα παρακολουθήσουμε την ταινία του Κώστα Σφήκα «Θηραϊκός Όρθρος». Μετά το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και σεναριογράφο  Στάθη Βαλούχο.

«Θηραϊκός Όρθρος»: Μια οπτική, κοινωνική έρευνα στην Σαντορίνη, την εποχή που η πρωτόγονη αγροτική οικονομία δίνει σταδιακά τη θέση της στην ανερχόμενη τότε βιομηχανία του τουρισμού. Οι εξαθλιωμένοι και υποσιτισμένοι κάτοικοί της αντιπαραβάλλονται στην υποβλητική ομορφιά του νησιού με μουσικό φόντο τους ψαλμούς του Όρθρου. Ψάλλει ο πατέρας του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Έτος: 1968
Διάρκεια: 25'
Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Κώστας Σφήκας, Σταύρος Τορνές
Σενάριο: Κώστας Σφήκας, Σταύρος Τορνές

Από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου :

"Κοφτές ματιές στις πέτρες και τα στεγνωμένα πρόσωπα σκίζουν τον φολκλόρ μανδύα της μαγευτικής Σαντορίνης και απομονώνουν την ουσία του χώρου και των ανθρώπων. Η Σαντορίνη δεν είναι καρτ-ποστάλ. Κοφτές ματιές που αρνούνται την καθησυχαστική γραμμική αφήγηση και χτυπούν την αδρανή συνείδηση του θεατή και την οπτική σάρωσης του τουρίστα, με κάθε αγριότητα και βιαιότητα που ανακαλύπτουν στη φιγούρα του κατοίκου που εμφανίζεται για μια στιγμή στο βάθος του καλντεριμιού πριν εξαφανιστεί σαν το αδέσποτο, στα πρόσωπα των γεωργών που περιμένουν έξω από την αγροτική τράπεζα, στην ανθρώπινη αγωνία κάθε παράθυρου και κάθε τοίχου, στην ανηφόρα της διαδρομής από το λιμάνι στα Φηρά, καθώς ο αγωγιάτης κρατιέται από την ουρά του μουλαριού που μεταφέρει τον τουρίστα. Αγριότητα σε κάθε ήχο-χτύπημα της οπλής επάνω στην πέτρα και κάθε ήχο-γδάρσιμο του αέρα. Συμπάθεια για τα πάθη του ανθρώπου και θυμός για την απουσία ανάπτυξης και τη χοάνη του τουρισμού, στην οποία θα ριχτούν τα επόμενα χρόνια άνθρωποι, τοπία, τρόποι ζωής και η έννοια της προόδου. Κάποια πρόσωπα ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις πέτρες. Κάθε ήχος γίνεται θόρυβος. Κοφτές ματιές στις πέτρες που διαλύουν. Η Σαντορίνη. ...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου