Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

"Ο Νότος" στο ΦΟΥ, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 8.15 μμ

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ

2014 - 2015
  
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 8.15 μμ
Η  Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  θα προβάλει στο πλαίσιο του αφιερώματος "Ισπανικός κινηματογράφος και λογοτεχνία" την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 8.15 μμ   την  ταινία "Ο Νότος" σε σκηνοθεσία Βίκτορ Ερίθε. Θα προλογίσει η καθηγήτρια Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ισπανιστών κ. Σύλβα Πάντου.  
Ευχαριστούμε την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες για την παραχώρηση των ταινιών και την συνεργασία τους. 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η ιστορία ενός πατέρα μέσα από τα μάτια της κόρης του. Η προσπάθεια της κόρης να προσεγγίσει τον πατέρα, να ανακαλύψει τα μυστικά που τον σημάδεψαν, να μάθει τι σημαίνει ο νότος γιαυτόν, να έρθει πιο κοντά του. Μια ταινία μνήμης με το νότο στο φόντο να ορίζει συμπεριφορές, να θέτει όρια, να ξυπνάει αναμνήσεις, να αποτελεί το μυστήριο, να είναι πολιτική αναφορά για τη φρανκική Ισπανία του ΄50... Μαιτρ της ατμόσφαιρας, ο Ερίθε μας οδηγεί βήμα βήμα και με μικρές δόσεις μέσα από μια φαινομενικά τετριμμένη ηθογραφία, στην αναζήτηση της ταυτότητας και του προσανατολισμού του ατόμου στον κόσμο της μοναξιάς και της αποξένωσης.


Ο Αγκουστίν συμπεριφέρεται πολύ παράξενα κατά το μέτρο των δυνάμεων της μικρής Εστρέγιας, η οποία εμφανίζει μια αυξημένη αντιληπτική ικανότητα και ωριμότητα για την ηλικία της. Εξαναγκάζεται να μεγαλώσει μέσα στον κόσμο των μεγάλων που άγονται και φέρονται σύμφωνα με άγνωστα κίνητρα.

Σε αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας της χαμένης εστίας, στην εξορία και τον ξεριζωμό λόγω του Εμφυλίου, περνά την παιδική της ηλικία. Μακριά από το «Νότο», που τον γνωρίζει μόνο μέσω των καρτ ποστάλς που της στέλνει η νταντά του πατέρα Μιλάγκρος. Πώς είναι το «σπίτι» και γιατί φύγανε από εκεί είναι τα βασανιστικά ερωτήματα που επιζητούν άμεσες απαντήσεις.

Τεχνικώς η ταινία είναι άψογη και αισθητικώς πανέμορφη. Η χρήση των μέσων είναι λιτή, απέριττη σχεδόν και κατά το μέγιστο αποτελεσματική. Μας εισάγει στον μαγικό στην αρχή, ειδυλλιακό μικρόκοσμο του κοριτσιού, που αρχίζει να πλαταίνει και να απλώνεται περιλαμβάνοντας ευρύτερες συνεχώς έννοιες, όπως της προγενέστερης ερωτικής ιστορίας του πατέρα ή της ισπανικής κοινωνίας μετά τον Εμφύλιο. Σαν να ξεκινά από το κέντρο που αντιπροσωπεύει την ατομικότητα και να επεκτείνεται ως μια όλο και ευρύτερη περιφέρεια κατανόησης και ανακάλυψης του κοινωνικού ιστού και της λειτουργίας του.
Το σενάριο, που είναι γραμμένο από τον Ερίθε, βασίζεται σε βιβλίο της Adelaida García Morales. Είχε σκοπό να γυρίσει και δεύτερο μέρος διάρκειας ΄95 λεπτών, αλλά η παραγωγός της ταινίας δεν του το επέτρεψε. Σ’ αυτό θα παρακολουθούσαμε τις περιπέτειες της Εστρέγιας στο Νότο. Ο Νότος είναι μια αξιοσημείωτη ταινία του ισπανικού κινηματογράφου όπως άλλωστε και οι δυο άλλες ταινίες του Βίκτωρ Ερίθε (Το πνεύμα του μελισσιού και Ο ήλιος του κυδωνιού).

Βραβευμένη ως Καλύτερη Ταινία στα φεστιβάλ του Σάο Πάολο, Σικάγο και Ιβηρικού Κινηματογράφου του Μπούργος (Ισπανία).
Ισπανία 1983
Διάρκεια: 95’
Σκηνοθεσία: Victor Erice
Πρωταγωνιστούν: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín, Lola Cardona

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου