Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

"Κοριολανός" στην ταράτσα του Φ.Ο.Υ. (1/8/16 & ώρα 20.45)

Κοριολανός
Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
Καλοκαίρι 2016
Δευτέρα 1 Αυγούστου 8.45 μμ

Στην ταράτσα του ΦΟΥ
Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  διοργανώνει κύκλο προβολών με θέμα "400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ". Τη Δευτέρα αυτή θα προβάλει την ταινία "Κοριολανός" (2011), 123΄, του Ρέιφ Φάινς  
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
Υπόθεση:
 
Οι πολίτες της Ρώμης ζουν σε περίοδο φτώχειας. Ο Κοριολανός, ήρωας της Ρώμης, σπουδαίος στρατιώτης και άνδρας με ισχυρά ιδεώδη, περιφρονεί τους πολίτες. Οι ακραίες αντιλήψεις του πυροδοτούν ένα μαζικό ξέσπασμα και στη Ρώμη χύνεται αίμα. Χειραγωγημένος από τους πολιτικούς, αλλά και από την ίδια του τη μητέρα, Βολούμνια, ο Κοριολανός εξορίζεται από την πόλη. Τότε, προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ορκισμένο εχθρό του, Τούλλο Αουφίδιο. Οι δυο τους οδεύουν τελικά μαζί στην Ρώμη με σκοπό να τη λεηλατήσουν.
 
«Μεταγραφή» του σαιξπηρικού έργου από τον πρωτάρη σε ρόλο σκηνοθέτη Ρέιφ Φάινς, ο οποίος γεφυρώνει το κλασικό κείμενο με την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που σπαράσσεται από εμφύλιο (θα μπορούσε να είναι η Γιουγκοσλαβία ή το Αφγανιστάν) αναδεικνύοντας τους πολιτικούς και ψυχολογικούς παραλληλισμούς. Ο Φάινς παρακολουθεί αυτή την πλούσια σε ίντριγκα ιστορία εκδίκησης σαν ένας πολεμικός ανταποκριτής, αποφεύγοντας την παγίδα του εκμοντερνισμού στην οποία είχε πέσει η Τζούλι Τέιμορ. Αυθεντική πρόζα, μια παράτολμη αλληγορία πάνω στην εξουσία που ξεπερνά χώρο και χρόνο, μια εκπληκτική Ρεντγκρέιβ κι ένας σπαρακτικός Φάινς στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το θάνατο του οποίου διαδέχεται στους τίτλους τέλους η a cappella ερμηνεία του θεοδωρακικού «Στα Περβόλια» από τη Λίζα Ζέιν, αδερφή του Μπίλι Ζέιν.
 

Κοριολανός
Coriolanus

Νίκο Βουλαλά
Δραματική 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 123'
 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρέιφ Φάινς   
                          ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρέιφ Φάινς, Τζέραρντ Μπάτλερ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μπράιαν Κοξ, Τζέιμς Νέσμπιτ                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου