Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

"Το νερό φέρνει χρήμα" στον Φ.Ο.Υ. (12/10/16 & ώρα 20.00)

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
2016 - 2017

Τετάρτη  12 Οκτωβρίου 8.00 μμ

Είσοδος ελεύθερη
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  συνεχίζει τον κύκλο προβολών με θέμα "Επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση του νερού". Την Τετάρτη αυτή θα προβάλει την ταινία τεκμηρίωσης "Το νερό φέρνει χρήμα". Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία είναι των Λ. Φρανκ και Χ. Λόρενζ.

Μια συμπαραγωγή των KERNFILM, Achille du Genestoux και La Mare aux canards, σε συνεργασία με τους Aquattac και ZDF/Arte, χρηματοδοτημένη από την Επιτροπή Χορηγιών του Αμβούργου.
Υποψήφια το 2012 για το Γερμανο-Γαλλικό Βραβείο Δημοσιογραφίας.

15 με 20 χρόνια πριν άρχισε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων της παροχής του νερού μας, που προπαγανδίζεται από τότε σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ οι μακροχρόνιες συνέπειες – όπως φτωχογειτονιές αποκλεισμένες από την πρόσβαση σε καθαρό νερό και «άνυδρες» βρύσες στο Λονδίνο – είναι επαρκώς γνωστές. Σήμερα κανείς δεν μιλά για ιδιωτικοποίηση, αλλά για επιχειρηματικές έννοιες όπως σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Το μόνο πράγμα που μετράει εδώ είναι το κεφάλαιο που «δημιουργεί» την υποδομή μέσω δανείων. Ωστόσο, αυτές τις μέρες των περιορισμένων δημόσιων οικονομικών, η χρηματοδοτική επάρκεια είναι τουλάχιστο
εξίσου σημαντική με την απόκτηση τεχνογνωσίας στη διαχείριση του νερού. Πολλές κοινότητες όμως διακινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης από μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων. Η ταινία «Το Νερό Φέρνει Χρήμα» (“Water Makes Money”) είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις μεγαλύτερες εταιρείες νερού και την αντίσταση σ’ αυτές. Δείχνει πώς δουλεύουν οι «μηχανές εκτύπωσης χρήματος» των εταιρειών, ιδιαίτερα σε Γαλλικές και Γερμανικές πόλεις όπως το Βερολίνο ή το Μπράουνσβαιχ. Παρ’ όλ’ αυτά, το «Το Νερό Φέρνει Χρήμα» επίσης ενθαρρύνει και δείχνει τα μαθήματα που έχουν μάθει οι πληγείσες κοινότητες από την κυριαρχία της Veolia & Co (πρόκειται για μια γαλλική πολυεθνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε τέσσερεις κύριους τομείς που παραδοσιακά διαχειρίζονται δημόσιες αρχές: υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείριση υδάτων, διαχείριση αποβλήτων, ενέργεια και υπηρεσίες μεταφορών).
Η δημόσια διαχείριση του νερού είναι αναγκαία και εφικτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου