Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

"Η ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ" στον Φ.Ο.Υ (09/9/2019 21:15)

 Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ 
Πάει Ταράτσα 2018-2019

"Η ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ"(1999)

σε σκηνοθεσία 

Νάιτ Σάμαλαν


Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου  21:15

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Η Έκτη Αίσθηση (αγγλικά: The Sixth Sense) είναι αμερικανικό ψυχολογικό θρίλερ, παραγωγής 1999, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ, Τόνι Κολέτ και Ολίβια Γουίλιαμς. Η ταινία διηγείται την ιστορία των Κόουλ Σίαρ, ένα μοναχικό αγόρι που έχει την ικανότητα να βλέπει τους νεκρούς και του παιδοψυχολόγου Μάλκολμ Κρόου, ο οποίος αναλαμβάνει να τον βοηθήσει.
Η ταινία αποτελεί το ντεμπούτο του Σιάμαλαν ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος και εισήγαγε το κοινό στα κινηματογραφικά χαρακτηριστικά του, κυρίως την εμμονή του για τα σοκαριστικά φινάλε.
Η Έκτη Αίσθηση κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 6 Αυγούστου 1999 και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς, με τους περισσότερους να επαινούν τις ερμηνείες, το σενάριο και το φινάλε Έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 672,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τόνι Κολέτ και Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ.

Πλοκή

Ο γιατρός Μάλκολμ Κρόου, ένας παιδοψυχολόγος στη Φιλαδέλφεια, επιστρέφει στο σπίτι του μια νύχτα με τη σύζυγό του, Άννα Κρόου. Η Άννα λέει στον Μάλκολμ ότι τα πάντα είναι σε δεύτερη μοίρα γι' αυτόν και προτεραιότητα έχει η δουλειά του. Οι δύο γρήγορα ανακαλύπτουν ότι δεν είναι μόνοι στο σπίτι. Ένας νεαρός άνδρας εμφανίζεται κρατώντας ένα όπλο. Λέει ότι δεν θέλει πια να φοβάται και κατηγορεί τον Κρόου ότι τον απογοήτευσε. Ο Κρόους τον αναγνωρίζει ως τον Βίνσεντ Γκρέι, έναν πρώην ασθένή του που τον θεράπευε ως παιδί από τις παραισθήσεις του. Ο Γκρέι πυροβολεί τον Κρόου στην κοιλιά και μετά αυτοκτονεί.
Το επόμενο φθινόπωρο, ο Κρόου ξεκινά να εργάζεται με έναν άλλο ασθενή, τον οχτάχρονο Κόουλ Σίαρ, ο οποίος έχει μια παρόμοια πάθηση με αυτή του Βίνσεντ. Ο Μάλκολμ αφοσιώνεται στο αγόρι, αν και είναι στοιχειωμένος από αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να τον θεραπεύσει μετά την αποτυχία του με τον Βίνσεντ. Εν τω μεταξύ, ανησυχεί και για τη σχέση του με τη Άννα, η οποία φαίνεται να φτάνει στο τέλος της εξαιτίας της αφοσίωσής του στη δουλειά.
Μόλις ο Μάλκολμ κερδίζει την εμπιστοσύνη του, ο Κόουλ του εμπιστεύεται ότι μπορεί να βλέπουν νεκρούς ανθρώπους... να περπατάνε σαν κανονικοί άνθρωποι. Ένα φάντασμα που εμφανίζεται στον Κόουλ είναι μια νοικοκυρά που κακομεταχειριζόταν από το σύζυγό της, η οποία έχει κόψει τις φλέβες της. Ένα άλλο φάντασμα είναι ένα αγόρι με ένα μεγάλο τραύμα πυροβολισμού στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και ζητάει από τον Κόουλ να βρουν μαζί το όπλο του πατέρα του.
Αν και στην αρχή ο Μάλκολμ πιστεύει ότι ο Κόουλ υποφέρει από ψευδαισθήσεις, τελικά τον πιστεύει και θεωρεί ότι και ο Βίνσεντ είχε την ίδια ικανότητα. Προτείνει στον Κόουλ να επικοινωνήσει με τα φαντάσματα, και ίσως να τα βοηθήσει με τις εκκρεμότητές τους στη Γη. Ο Κόουλ στην αρχή δεν θέλει καθώς τα φαντάσματα τον φοβίζουν, αλλά τελικά αποφασίζει να το δοκιμάσει. Μιλάει σε ένα από τα φαντάσματα, ένα πολύ άρρωστο κορίτσι, την Κίρα, που εμφανίζεται στο δωμάτιό του. Ανακαλύπτει το σπίτι της και πηγαίνει στην κηδεία της. Η Κίρα πέθανε από μια μακροχρόνια ασθένεια και οι καλεσμένοι λένε ότι η μικρότερη αδερφή της Κίρα αρχίζει να αρρωσταίνει. Το φάντασμα της Κίρα εμφανίζεται στον Κόουλ και του δίνει ένα κουτί, το οποίο κρύβει μια βιντεοκασέτα. Όταν ο Κόουλ δίνει την κασέτα στον πατέρα της Κίρα, ο πατέρας βλέπει τη μητριά της Κίρα να ρίχνει καθαριστικό πατώματος μέσα στο φαγητό της.
Ο Κόουλ εξομολογείται το μυστικό του στη μητέρα του, Λιν. Αν και στην αρχή η μητέρα του δεν τον πιστεύει, ο Κόουλ της λέει ότι η μητέρα της μια φορά πήγε να τη δει στο ρεσιτάλ χορού όταν ήταν παιδί και η Λιν δεν το γνώριζε αυτό επειδή η μητέρα της κάθισε πολύ πίσω στο κοινό και δεν μπορούσε να τη δει. Επίσης της λέει ότι η απάντηση στην ερώτηση που έκανε η Λιν στον τάφο της μητέρας της "Αν σε κάνω περήφανη;" είναι "Κάθε μέρα". Η Λιν με κλάματα δέχεται την αλήθεια.
Ο Μάλκολμ επιστρέφει στο σπίτι όπου βρίσκει τη σύζυγό του να κοιμάται στον καναπέ βλέποντας το βίντεο του γάμου τους. Καθώς κοιμάται η Άννα ρίχνει από το χέρι της τη βέρα του Μάλκολμ, κάτι το οποίο ο Μάλκολμ μόλις ανακαλύπτει ότι δεν τη φόραγε. Ο Μάλκολμ συνειδητοποιεί ότι πέθανε μετά τον πυροβολισμό του Βίνσεντ και ήταν, χωρίς να το ξέρει, νεκρός από τότε. Εξαιτίας του Κόουλμ, οι εκκρεμότητες του Μάλκολμ στη Γη ολοκληρώνονται- να διορθώσει την αποτυχία του με τον Βίνσεντ. Ο Μάλκολμ μιλάει στη σύζυγό του που κοιμάται και ολοκληρώνει το δεύτερο λόγο της επιστροφής του, λέγοντας ότι την αγαπάει. Αφήνοντάς την να ζήσει τη ζωή της, είναι ελεύθερος να αφήσει τον κόσμο των ζωντανών και ο Κόουλ έμαθε να ζει με τα φαντάσματα καθώς έγινε κομμάτι της ζωής του.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

  • Μπρους Γουίλις στο ρόλο του Μάλκολμ Κρόου
  • Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ στο ρόλο του Κόουλ Σίαρ
  • Τόνι Κολέτ στο ρόλο της Λιν Σίαρ
  • Ολίβια Γουίλιαμς στο ρόλο της Άννα Κρόου
  • Τρέβορ Μόργκαν στο ρόλο του Τόμι Ταμισίμο
  • Ντόνι Γουόλμπεργκ στο ρόλο του Βίνσεντ Γκρέι
  • Πίτερ Ταμπάκις στο ρόλο του Ντάρεν
  • Μίσα Μπάρτον στο ρόλο της Κίρα Κόλινς

1 σχόλιο:

  1. Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα 2022 Έτος Προσφυγικής Μνήμης ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Και ακόμα είμαστε στην αρχή.
    Δεκάδες είναι οι σύλλογοι που έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων μας ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν την πρόταση τους μετά από συζήτηση με το Δ.Σ. του συλλόγου τους.

    Η γεωγραφική κατανομή των συλλόγων από τους οποίους έχουμε μέχρι στιγμής τις προτάσεις τους:
    4 σύλλογοι από νησιά του Αιγαίου πελάγους
    8 σύλλογοι από Θράκη και Ανατολική Μακεδονία
    17 σύλλογοι από Κεντρική Μακεδονία
    3 σύλλογοι από Δυτική Μακεδονία
    1 σύλλογος από Θεσσαλία
    5 σύλλογοι από Στερεά Ελλάδα
    15 σύλλογοι από Αθήνα, Πειραιά, υπόλοιπο Αττικής
    6 σύλλογοι από Πελοπόννησο
    3 σύλλογοι από Κρήτη

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή