Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ο Πρωτάρης (The Graduate) στον Φ.Ο.Υ (15/7/2019 21:15)

 
 Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ 
Πάει Ταράτσα 2018-2019

«Ο Πρωτάρης»(The Graduate) 1967

σε σκηνοθεσία 

Μάικ Νίκολς


Δευτέρα 15 Ιουλίου  21:15

 

Είσοδος ελεύθερη 

 

 

 

Η ταινία Ο Πρωτάρης (The Graduate) είναι δραματική κωμωδία παραγωγής 1967, σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα The Graduate, το οποίο έγραψε ο Τσαρλς Γουέμπ μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Williams. Η διασκευή του μυθιστορήματος για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τους Μπακ Χένρι και Κάλντερ Γουίλινγκχαμ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Ντάστιν Χόφμαν, η Αν Μπάνκροφτ και η Κάθριν Ρος.
Το 1996 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 7η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Το 2007 επανελήφθη η ψηφοφορία η ταινία μετατοπίστηκε στην 17η θέση με τις καλύτερες όλων των εποχών.
Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η ταινία κατέχει την 21η θέση στη λίστα με τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών στις Η.Π.Α και τον Καναδά

Υπόθεση

Ο Μπέντζαμιν Μπεν Μπράντοκ (Ντάστιν Χόφμαν) επιστρέφει στο σπίτι του στην Καλιφόρνια μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο. Λαμβάνει θερμή υποδοχή από τους γονείς του, αλλά αισθάνεται αποστάτης από τον κόσμο ανάμεσα στον οποίο πρέπει να ζήσει για την υπόλοιπή του ζωή. Η γνωριμία του με την κυρία Ρόμπινσον (Αν Μπάνκροφτ), σύζυγο του συνεργάτη του πατέρα του, πρόκειται να του ανοίξει τους ορίζοντες. Όταν οι δυο τους συναντιούνται συχνά σε δωμάτια ξενοδοχείων η γοητευτική σαραντάρα μυεί τον άβγαλτο Μπεν στις χαρές του έρωτα. Τα προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα όταν ο Μπεν συναντά και πάλι μετά από πολύ καιρό την κόρη της κυρίας Ρόμπινσον, Ιλέιν (Κάθριν Ρος), που έχει πλέον ωριμάσει κι έχει μετατραπεί σε χαριτωμένη κοπέλα. Ο πατέρας του Μπεν, κύριος Μπράντοκ (Γουίλιαμ Ντάνιελς) τον πείθει να βγει ραντεβού με την Ιλέιν. Ο Μπεν βγαίνει ραντεβού μαζί της και την ερωτεύεται, προκαλώντας τη ζήλεια της κυρίας Ρόμπινσον που του απαγορεύει να την ξαναδεί. Η Ιλέιν μαθαίνει για τη σχέση του Μπεν με τη μητέρα της και αποφασίζει να απομακρυνθεί από εκείνον. Ο Μπεν όμως δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να της αποδείξει την αγάπη του.  


Βραβεία

Τόσο η Αν Μπάνκροφτ, όσο και ο Ντάστιν Χόφμαν κι η Κάθριν Ρος έλαβαν υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ. Η ταινία έλαβε συνολικά 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το οποίο έχασε από την ταινία Η Ιστορία Ενός Εγκλήματος (In the Heat of the Night, 1967). Ο Μάικ Νίκολς βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Χόφμαν έχασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου από τον Ροντ Στάιγκερ που κέρδισε για την ταινία Η Ιστορία Ενός Εγκλήματος, η Αν Μπάνκροφτ έχασε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου από την Κάθριν Χέπμπορν που κρίθηκε νικήτρια για την ταινία Μάντεψε Ποιος θα' ρθει το Βράδυ (Guess Who's Coming to Dinner, 1967) κι η Κάθριν Ρος έχασε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου από την Εστέλ Πάρσονς που κέρδισε για την ταινία Μπόνι και Κλάιντ (Bonnie & Clyde).
Βράβευση
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας - Μάικ Νίκολς
Υποψηφιότητα:
  • Καλύτερης Ταινίας – Τζόζεφ Ε. Λεβάιν & Λόρενς Τιούρμαν
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Ντάστιν Χόφμαν
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Αν Μπάνκροφτ
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Κάθριν Ρος
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Κάλντερ Γούλινγκαμ & Μπακ Χένρι
  • Φωτογραφίας - Ρόμπερτ Σερτίς
Άλλα Βραβεία:
  • Καλύτερη Κωμωδία / Μιούζικαλ
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας
  • Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ
  • Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος - Ντάστιν Χόφμαν
  • Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη - Κάθριν Ρος
  • Καλύτερη Ηθοποιός - Αν Μπάνκροφτ
  • Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη - Κάθριν Ρος

Σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς
Παραγωγή Τζόζεφ Λεβάιν
Λόρενς Τιούρμαν
Σενάριο Κάλντερ Γούλινγκαμ
Μπακ Χένρι
Βασισμένο σε The Graduate
Πρωταγωνιστές Ντάστιν Χόφμαν
Αν Μπάνκροφτ
Κάθριν Ρος
Γουίλιαμ Ντάνιελς
Μουσική Ντέιβ Γκράσιν
Πολ Σάιμον
Φωτογραφία Ρόμπερτ Λ. Σέρτις
Μοντάζ Sam O'Steen
Εταιρεία παραγωγής Lawrence Turman
Πρώτη προβολή Country flag 21/12/1967
Κυκλοφορία 1967
Διάρκεια 105 λεπτά
Προέλευση Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσα Aγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου