Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

"Πείνα/Hunger" στον Φ.Ο.Υ. (5/12/16 & ώρα 20.15)


Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
2016 - 2017

Δευτέρα  5 Δεκεμβρίου 8.15 μμ

Είσοδος ελεύθερη
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ.  με αφορμή τα 35 χρόνια από τον θάνατο του αγωνιστή της ελευθερίας Μπόμπυ Σαντς διοργανώνει αφιέρωμα με θέμα "Το Ιρλανδικό ζήτημα". Αυτή την Δευτέρα θα προβάλει την ταινία  "Πείνα/Hunger" του Στιβ Μακ Κουίv. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μάκη Διόγο.

Λίγα λόγια για την ταινία:



Οι 66 μέρες απεργίας πείνας του αγωνιστή του IRA Μπόμπι Σαντς, σε βρετανική φυλακή, σε μια ωμή, συγκλονιστική, χωρίς υποχωρήσεις, ταινία - βραβείο Χρυσής Κάμερας στις Κάνες.

Συγκλονιστική, με σκηνές σοκ, είναι η ιρλανδική ταινία «Hunger», βασισμένη σε αληθινά γεγονότα (αναφέρεται στην απεργία πείνας Ιρλανδών-μελών του IRA στις βρετανικές φυλακές), σκηνοθετημένη από τον γνωστό εικαστικό (βραβευμένο με το Turner του 1999) Στιβ ΜακΚουίν, που με την ταινία του αυτή (βραβείο Χρυσής Κάμερας στο Φεστιβάλ Κανών) κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία, το 1981. Η ιστορία εστιάζει στο μέλος του IRA, Μπόμπι Σαντς (έξοχος στον ρόλο ο Μάικλ Φασμπίντερ), που στη διάρκεια της φυλάκισής του αρχίζει μια μακρά (66 ημερών) απεργία πείνας για να αναγκάσει την κυβέρνηση της Θάτσερ να αναγνωρίσει τους φυλακισμένους του IRA ως πολιτικούς και όχι ποινικούς κρατούμενους. Η ταινία αρχίζει με τους φυλακισμένους, που ζούσαν στα κελιά τους γυμνοί, σκεπασμένοι μόνο με μια κουβέρτα, να γεμίζουν ως αντίδραση τους τοίχους με τις ακαθαρσίες τους και καταλήγει στην απεργία που στοίχισε τη ζωή τόσο στον Σαντς όσο και σε αρκετούς άλλους φυλακισμένους.

Ο ΜακΚουίν αφηγείται με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την καθημερινή ζωή των φυλακισμένων πολιτικών, καταγράφοντας με ρεαλισμό και δύναμη την απάνθρωπη κακομεταχείρισή τους από τους δεσμοφύλακές τους, μ' ένα στιλ άλλοτε μπρούτο, άλλοτε με μια αναπάντεχη ποίηση, χρησιμοποιώντας με πρωτοτυπία την ηχητική μπάντα και δημιουργώντας εικαστικά εντυπωσιακές εικόνες -από τις καλύτερες σκηνές του είναι και ένα 22 λεπτών μονοπλάνο όπου ο Σαντς συζητά την κατάστασή του αλλά και τις πολιτικές απόψεις του με εκπρόσωπο του IRA που τον επισκέπτεται στη φυλακή.

Πείνα/Hunger
Βρετανία, 2008. Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουίν. Σενάριο: Στιβ ΜακΚουίν, Εντα Γουόλς. Ηθοποιοί: Μάικλ Φασμπίντερ, Λίαμ Κάνιγχαμ, Στιούαρτ Γκράαμ, Μπράιαν Μίλιγκαν. 96'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου