Τρίτη 23 Μαΐου 2017

"Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης " στον Φ.Ο.Υ. (29/5/17 & ώρα 20.30)

Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
2016 - 2017



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Δευτέρα 29 Μαίου 8.30 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει αφιέρωμα στην Φρίντα Λιάππα. Τη Δευτέρα αυτή, στη τέταρτη προβολή του αφιερώματος, θα προβάλει την ταινία "Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης" (1991). Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ιφιγένεια Καλαντζή (θεωρητικός-κριτικός κινηματογράφου) πάνω στο έργο της δημιουργού.

Λίγα λόγια για την ταινία: 


Η σεναριακή ιδέα της τελευταίας ταινίας της Λιάππα «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης»  σχετίζεται με τους πρώτους καύσωνες, τέλη '80. Κάτω απ' τον καυτό ήλιο, σ' ένα ξενοδοχείο δίπλα στην ακροθαλασσιά, η νεαρή ιδιοκτήτρια συνάπτει ερωτική σχέση με έναν άντρα απ' το παρελθόν της, ανακαλώντας στη μνήμη ένα τραύμα απ' την παιδική ηλικία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες κλειστού πεδίου σε οικιστικό περιβάλλον, το κινηματογραφικό κάδρο ανοίγεται στο ηλιόλουστο θαλασσινό τοπίο της Μήλου με ένα φονικό πάθους. Ο φόβος ενός ιού που επηρεάζει τα κέντρα της μνήμης αποτελεί έμμεσο πολιτικό σχόλιο για το ελληνικό '89. Η Λιάππα εισάγει κυκλική κινηματογράφηση και καταγράφει παθιασμένες συνευρέσεις, σπηλιές και αρχαία ερείπια, σε πλάνα γεμάτα πέτρες, όπως στους πίνακες του Σόρογκα. Αξιοπρόσεκτη η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, με ατονικές συνθέσεις για κλαρινέτο, επιρροής Χάνς Άισλερ, που προσδίδουν μυστήριο και αγωνία. Τους στίχους των λαϊκών σουξέ υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου.

Αν η πρώτη ταινία ήταν ερωτικό δράμα και η δεύτερη νεωτεριστικό φιλμ νουάρ, η τρίτη ταινία της Λιάππα, που άδικα κατηγορήθηκε για ασεβείς σκηνές, είναι ερωτικό θρίλερ, κάτω από το εκθαμβωτικό ελληνικό καλοκαιρινό φως.
Ιφιγένεια Καλαντζή

«Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης»

Σινεφίλ 1991 | Έγχρ. |


Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Φρ.Λιάππα με τους: Τζον Γκίλγκουντ, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Περικλής Μουστάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου